Εναρκτήρια Ομιλία Νίκου Ζυγά, Υποψηφίου Δημάρχου δήμου Κορδελιού-Εύοσμου

Αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή να ηγηθώ της Παράταξης ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ μετά από την πρόταση της συντονιστικής επιτροπής της Δημοτικής παράταξης Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Ενεργών Πολιτών Δήμου Ελευθερίου-Κορδελιού Ευόσμου.

 

Μιας παράταξης που στηρίχθηκε από τους Ενεργούς Πολίτες οι οποίοι μέσα από τη μακρόχρονη δράση τους σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, πολιτικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής διάστασης της κοινωνίας μας προέβαλαν, ανέδειξαν, διεκδίκησαν την αναγκαιότητα του αυτονόητου: το σεβασμό στην ανθρώπινη υπόσταση και σκέψη σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή γιατί η πρόταση αυτή διαμορφώθηκε μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες διαλόγου, ανάλυσης της κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας από ανθρώπους γνώστες του κοινωνικού γίγνεσθαι και των αναγκών του Δήμου μας. Και αυτή είναι και η μεγάλη ειδοποιός διαφορά μας με τους συνυποψηφίους των άλλων παρατάξεων.

Δεν είναι αποτέλεσμα προσωπικής προβολής ή φιλοδοξίας για την εξουσία, ούτε αποτελεί προσπάθεια εξιλέωσης πολιτικών ευθυνών, – άλλωστε δεν διοικήσαμε για να έχουμε τέτοιες ευθύνες – αλλά είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας με γνώμονα τις ανησυχίες μας για το παρόν και το μέλλον της πόλης μας, τα συσσωρευμένα προβλήματα του Δήμου μας, της δημιουργίας μιας πόλης προσβάσιμης στους πολίτες της, που να αφουγκράζεται τις αγωνίες τους και τους προβληματισμούς τους και ταυτόχρονα να δημιουργεί μαζί με αυτούς τις αναγκαίες εκείνες συνθήκες για μια ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας και τη χάραξη εκείνων των πολιτικών που θα κάνει τους νέους –ες μας να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.

Το γεγονός ότι είμαστε όλοι εδώ σήμερα σημαίνει ότι όσα μας ενώνουν είναι πολλά, πολλά περισσότερα από αυτά που ενδεχομένως μας χωρίζουν. Είμαστε εδώ για να συνδιαμορφώσουμε, να συνθέσουμε και να προβάλουμε μια νέα ατζέντα για το Δήμο μας.

Σήμερα στην αίθουσα διακρίνω πολίτες του Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου.

Για μένα πολίτης του Δήμου μας δεν είναι μόνο οι δημότες, αλλά κάθε άνθρωπος που έχει επιλέξει τον Δήμο μας για να ζήσει και να μεγαλώσει τα παιδιά του, για να επενδύσει, να δουλέψει ή να ψάξει για δουλειά. Πολίτης του Δήμου μας είναι όποιος αγαπάει αυτή την πόλη και ελπίζει ότι εδώ θα κάνει πράξη μια μέρα τα όνειρά του. Πολίτες του Δήμου μας είναι και οι γονείς, οι γιαγιάδες και οι παππούδες που έρχονται καθημερινά στο σχολειό όπου εργάζομαι για να παραλάβουν τα παιδιά τους.

 

Δεν γεννήθηκαν εδώ, είναι ξένοι, αλλά έζησαν μια φάση της ζωής τους εδώ, και αποφάσισαν να κάνουν την πόλη δεύτερή τους πατρίδα. Αν τους ακούσετε να μιλούν για την Πόλη μας θα συγκινηθείτε. Παρά τις άφθονες παρατηρήσεις που κάνουν, η αγάπη τους για την πόλη είναι πηγαία και αστείρευτη. Σε όλους εμάς λοιπόν τους πολίτες, χρωστάμε μια καλύτερη πόλη. Μια πόλη που κοιτάζει μπροστά.

Όμως, κάπου ανάμεσα στην αίσθηση εγκατάλειψης και στο αίσθημα ανασφάλειας που επηρεάζει πια καθέναν από εμάς, φωλιάζει η παραίτηση που διακατέχει τους πιο δημιουργικούς ανθρώπους ανάμεσά μας. Τους ανθρώπους που μπορούν να κάνουν την πόλη να δει μπροστά.

Ο κυνισμός έχει φωλιάσει στις καρδιές μας και μας έχει οδηγήσει να παλεύουμε μόνοι μας. Διότι κανένας μας δεν παραιτείται από τον προσωπικό του αγώνα, αλλά λίγοι πια έχουμε τη δύναμη να δώσουμε τον συλλογικό. Και έτσι με κάθε παραίτηση μεγαλώνει η απόσταση που χωρίζει την κοινωνία από τους ανθρώπους εκείνους που θα μπορούσαν να χτίσουν μια πιο φιλική και πιο ασφαλή Πόλη.

Ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου, ο μεγαλύτερος στη Μακεδονία και Θράκη μετά τη Θεσσαλονίκη, και ο Δήμαρχος και η εκλεγμένη διοίκηση δεν μπορεί παρά να αποτελούν ισχυρή πολιτική δύναμη, δύναμη προωθητική για τη λύση προβλημάτων και την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Αυτό δεν είχε και ούτε έχει γίνει κατανοητό από διοικήσεις και πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν όλα τα τελευταία χρόνια. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος, αλλά και άλλων διαχειριστικών αντιλήψεων με πρώτη μεταξύ αυτών την «εργολαβική» αντίληψη που καθόρισε την ραγδαία οικιστική ανάπτυξη με γνώμονα μόνο την οικοδομική «ανύψωση», χωρίς ταυτόχρονα την πρόνοια για την εξασφάλιση ελεύθερων χώρων για σχολεία και πάρκα, έφεραν τελικά τον δήμο μας να βρίσκεται πίσω από τις ανάγκες και τις δυνατότητες που είχε και έχει.

Συνδημότισσες, συνδημότες

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 βρίσκουν ξανά την κοινωνία του Κορδελιού και του Ευόσμου να προσδοκούν και να παλεύουν για τα ίδια που διεκδικούσαν σε όλες τις προηγούμενες.

Η πληθυσμιακή έκρηξη που συντελέστηκε την τελευταία εικοσαετία και ενώ υπήρχαν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις ανάπτυξης μιας σύγχρονης πόλης, δεν συνοδεύτηκε από τις ανάλογες παρεμβάσεις ώστε να δημιουργηθεί μια πόλη φιλική και προσβάσιμη στους πολίτες της, με ελεύθερους χώρους πρασίνου, αναψυχής και έκφρασης του εσωτερικού κόσμου των πολιτών της. Αντίθετα, βιώνουμε τη δημιουργία μιας αποπνικτικής τσιμεντούπολης που κάνει τον άνθρωπο να ασφυκτιά στην καθημερινότητά του. Ακόμα και οι λίγες αναπλάσεις ελεύθερων χώρων, πεζοδρομίων, πάρκων κλπ, όπου αυτές πραγματοποιήθηκαν, δεν εντάχθηκαν σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό με αποτέλεσμα κύριο χαρακτηριστικό τους να είναι η αποσπασματικότητα.

Η σταθερότητα της περιβαλλοντικής ρύπανσης με έντονο το φαινόμενο της δυσοσμίας και άμεσο αποδέκτη των συνεπειών του τον άνθρωπο, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και αποτελεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Η άσκηση της διοίκησης από τους εκάστοτε αιρετούς, χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια με αποτέλεσμα να περιορίζεται στα εσωτερικά της και ο Δήμος μας, ο δεύτερος μεγαλύτερος σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, να είναι αποκλεισμένος κοινωνικά, πολιτιστικά κ.λπ, από το υπόλοιπο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

 

Αυτό δημιουργεί όμως, αφενός ασφυξία στους πολίτες του και δεν τους δίνει τη δυνατότητα έκφρασης και διάχυσης των ιδεών και των δυνατοτήτων τους και, αφετέρου τους καθιστά παθητικούς αποδέκτες κουλτούρας ή υποκουλτούρας και πολιτισμού που παράγουν άλλοι γι αυτούς.

Ιδιαίτερα η Νεολαία, που ως εκπαιδευτικός την προσεγγίζω με περισσή ευαισθησία, το πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνικής διαστρωμάτωσης και το οποίο ίσως είναι το μοναδικό, που μπορεί με τη φρεσκάδα της νιότης του, τις καινοτόμες ιδέες του, την απίστευτη δημιουργικότητά του, να φέρει την αλλαγή και να προσδώσει μια νέα δυναμική στο πολιτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, βρίσκεται εγκλωβισμένο στα cafe και σε διάφορους άλλους «πολιτιστικούς» χώρους, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουν και να πραγματώσουν τα όνειρά τους.

Δεν είναι υπεύθυνη η Νεολαία για τον κόσμο που «χτίσαμε» γι αυτήν, έχει ευθύνη όμως για τη κοινωνία που έρχεται η οποία θα χωρά τις ανησυχίες τους και θα είναι φιλική στην πραγματοποίηση των ονείρων τους. Η συμμετοχή, λοιπόν, της Νεολαίας στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα αποτελεί το θεμέλιο λίθο για το μετασχηματισμό της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας αλληλέγγυας με κέντρο τον Άνθρωπο, με σεβασμό στη διαφορετικότητα σε όλους της τις εκφάνσεις, που θα προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής στους ανθρώπους και θα υπερασπίζεται και θα προτάσσει το συλλογικό καλό μακριά από προσωπικά ή μικροπολιτικά συμφέροντα.

Ζητήματα Παιδείας και Υγείας ως κοινωνικά αγαθά, τα οποία αποτελούν τους πυλώνες πάνω στου οποίους θα επενδύει και θα στηρίζεται το κοινωνικό οικοδόμημα δεν αντιμετωπίζονται ανάλογα με τις δυνατότητες που έχουν. Αυτά πρέπει να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη παραγωγής νέων ιδεών, ικανής να μετατρέψει τη στασιμότητα σε δημιουργία, να αμβλύνει τα στερεότυπα που συνδέονται με τη συνύπαρξη ιδεών, πολιτισμών, ανθρώπων, να συμβάλλει στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων στην καθημερινότητα.

Καθίσταται, λοιπόν, αναγκαιότητα η συμμετοχή μας στα κοινά, ώστε όλοι μαζί να συδιαμορφώσουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις που απαιτούνται για το μετασχηματισμό της πόλης μας σε ένα ζωντανό οργανισμό, με ένα σχέδιο που θα λύσει χρόνια προβλήματα και θα αφήσει πίσω τις καθυστερήσεις, έτσι που να χωρά τις ανησυχίες και να πραγματώνει τα όνειρά των δημοτών. Στην προσπάθεια αυτή η ενεργός συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη ώστε να κάνουμε την υπέρβαση και οι ενέργειές μας να μην στρέφονται γύρω από το ατομικό συμφέρον, αλλά να επεκτείνονται ευρύτερα στον κύκλο της ολότητας.

Κυρίες και κύριοι, φίλοι και φίλες

Στη σημερινή πραγματικότητα παρατηρούμε συγκρότηση συνδυασμών και τη στελέχωσή τους, από τους ίδιους ανθρώπους που διοίκησαν στο παρελθόν και οδήγησαν το Δήμο μας στο να κουβεντιάζεται Πανελλαδικά με αρνητικό πρόσημο. Στους συνδυασμούς αυτούς ηγούνται άνθρωποι με προσωπικές φιλοδοξίες για το αξίωμα του Δημάρχου ή προτείνουν κάποιους, για να λυτρωθούν από αυτά που οι ίδιοι δημιούργησαν, όπου η διαχειριστική σκέψη στην άσκηση της εξουσίας και η απουσία ανάληψης πολιτικών ευθυνών, δημιούργησε ή επέτρεψε να δημιουργηθεί μια εκφυλιστική εσωστρέφεια με θύματα τους εργαζόμενους στο Δήμο μας και τους πολίτες γενικότερα, με τα προβλήματα του Δήμου μας να χρονίζουν και να συσσωρεύονται, απειλώντας την ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας, το κοινωνικό-πολιτιστικό-οικονομικό στάτους των πολιτών.

Απέναντι σ΄αυτή τη ζοφερή, πραγματικότητα καλούμαστε να ανταποκριθούμε με σθένος ώστε:

• να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε αυτή την πραγματικότητα, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια μας.
• να δημιουργήσουμε και να προωθήσουμε νέες ιδέες και πρακτικές με όραμα που θα οδηγούν σε ένα εντελώς νέο –καινοτόμο κοινωνικό περιβάλλον.
• να εφαρμόσουμε πρακτικές που θα οριοθετήσουν και θα σηματοδοτήσουν μια διαφορετική θέαση της κοινωνικής πραγματικότητας που θα βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, της προσφοράς, του σεβασμού προς τον άνθρωπο.
• να αγωνιστούμε για μια σύγχρονη, λειτουργική πόλη, φιλική προς τον πολίτη, με αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής, μιας πόλης που θα δίνει τη δυνατότητα έκφρασης των συναισθημάτων, των ανησυχιών και των δυνατοτήτων των πολιτών της, όπου ο καθένας θα σέβεται τον εαυτό του αλλά και τη διαφορετικότητα.
• να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους ανθρώπους να μετασχηματίσουν την κοινωνία σύμφωνα με τα όνειρά τους, διότι δεν ευθύνονται αυτοί για τον κόσμο που τους χτίσαμε, έχουν όμως ευθύνη για το χτίσιμο μιας νέας κοινωνίας που θα εκπληρώνει τις αξίες, τα ιδανικά τους.
• Να προσεγγίσουμε με περισσή ευαισθησία το κεντρικό για μας ζήτημα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, τους ανθρώπους που παλεύουν καθημερινά για να αντιμετωπίσουν το αυτονόητο. Την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία. Να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες δομές ώστε η Πόλη να είναι φιλική για τους ανθρώπους με αναπηρία
• Να δούμε από την αρχή όλη την διάρθρωση, δομή και λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να ανασυσταθούν γύρω από την καθημερινότητα και τις ανάγκες του πολίτη, και οι δημότες μας να απολαμβάνουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία και να εισπράττουν ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Συναρμοδιότητες, κενά, επικαλύψεις, αργές διαδικασίες που απαξιώνουν τόσο εμάς τους πολίτες, όσο και τα στελέχη και τους εργαζόμενους στον δήμο που παλεύουν καθημερινά, είναι για εμάς ζητήματα αιχμής που θ’ αντιμετωπιστούν από την πρώτη κιόλας μέρα.

Κι εκεί θα είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνεργασία των ίδιων των ανθρώπων που στελεχώνουν όλα αυτά τα χρόνια το Δήμο. Γιατί, όταν δώσεις αξία στους ανθρώπους μπορείς να τους ζητήσεις να κάνουν θαύματα. Και θα τα κάνουν. Όταν τους εμπνεύσεις, ότι το έργο ή το λειτούργημά τους μπορεί να αλλάξει την ζωή όλων μας, θα του προσδώσουν και οι ίδιοι μεγαλύτερη αξία. Και όταν είσαι έτοιμος να συνεργαστείς με άλλους για να βρεις και να αναδείξεις αξία εκεί που όλοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει, είναι αμέτρητες οι ευκαιρίες που μπορείς να δημιουργήσεις. Με λίγα λόγια, όταν έχεις τη δύναμη να δείξεις εμπιστοσύνη στους ανθρώπους γύρω σου, δεν υπάρχει τέλος στην εμπιστοσύνη που θα εισπράξεις. Αυτό σημαίνει να πιστεύεις στον Άνθρωπο και να βάλεις τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής σου.

Αυτά όλα όμως δεν έρχονται από μόνα τους. Μπορούν όμως να επιτευχθούν με τη συμμετοχή των νέων στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Γι αυτό τους καλούμε να συμμετέχουν στην προσπάθειά μας αυτή πλαισιώνοντας το ψηφοδέλτιό μας ώστε μαζί να δώσουμε αυτή την όμορφη μάχη.

Δεν φτάνει όμως αυτό. Σ` αυτόν τον αγώνα, φίλοι και φίλες, δεν περισσεύει κανείς. Καλούμαστε να υπερβούμε προσωπικές, ιδεολογικές η και πολιτικές διαφορές και με γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας να φτάσουμε στο επιθυμητό που είναι η αλλαγή σελίδας στο Δήμο μας. Καλούμαστε να δημιουργήσουμε μια Συμμαχία Πολιτών όπου ο καθένας διατηρώντας την προσωπική του αυτονομία, θα πρέπει να λειτουργεί και να σκέφτεται συλλογικά αφήνοντας πίσω το Εγώ και προκρίνονας το Εμείς.

Συνδημότες και συνδημότισσες

Σας καλούμε να συμμετέχετε ενεργά στην τελική συγκρότηση της παράταξης και να δώσουμε μαζί τη μάχη για μια πόλη που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των δημοτών της, στις σύγχρονες ανάγκες για έναν δήμο δημιουργό, εκμεταλλευόμενος τις μεγάλες δυνατότητες των ανθρώπων της και της Πόλης, της μεγαλύτερης σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη μετά τη Θεσσαλονίκη.

Η παράταξη αυτή, η παράταξη των πολιτών θα βαδίσει στην απέναντι όχθη από αυτή των παραλείψεων και των «καθυστερήσεων», θα αφήσει πίσω το παρελθόν των διοικήσεων, θα αλλάξει τον γνωστό «ανακυκλωμένο» καιρό και με τη συμβολή και τη βούληση όλων μας για μια πόλη των προσδοκιών, των αναγκών και των δυνατοτήτων της, θα νικήσει στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κάτω από αυτό το πλαίσιο θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας εδώ, ελπίζοντας ότι αυτή θα μετουσιωθεί σε έργο.
Όλοι μαζί λοιπόν στον αγώνα για να διαμορφώσουμε νέες προοπτικές στη ζωή μας.
Όλοι μαζί να διαμορφώσουμε μια Συμμαχία Πολιτών που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις προκλήσεις του παρόντος και θα διαμορφώνει ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας βασιζόμενο στις πανανθρώπινες αξίες της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.
Όλοι μαζί να παλέψουμε για καλύτερες δομές στην παιδεία στην υγεία στο αστικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Όλοι μαζί για να αλλάξουμε το Δήμο μας και να τον μετατρέψουμε από ουραγό των εξελίξεων σε πρωταγωνιστή με θετικό πρόσημο, να τον μετατρέψουμε σε κόσμημα όπου θα μιλάει όχι μόνο η Θεσσαλονίκη αλλά όλη η Ελλάδα γι αυτόν.

 

Καλό αγώνα!

Σας ευχαριστώ.