δημόσια διαβούλευση

Θα πρέπει να συνδεθείτε ή να εγγραφείτε αν δεν είστε ήδη μέλος για να μπορείτε να δημοσιεύσετε στο φόρουμ.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου είναι ο Δήμος με τον μικρότερο συντελεστή πρασίνου, με το μεγαλύτερο συντελεστή τσιμέντου ανά κάτοικο, από τους πλέον πυκνοδομημένους με τους λιγότερους ελεύθερους χώρους. Τα περιβαλλοντικά ζητήματα απλώνονται από την δυσωδία, που πλέον έχει την ταυτότητα των ΕΛΠΕ, μέχρι τους δρόμους με την υπερβολική κίνηση και την ατμοσφαιρική ρύπανση, την απουσία πρασίνου και ζωνών ελεύθερων από τσιμέντο.

Η γειτνίαση του δήμου με κεντρικούς οδικούς άξονες, ο αυθαίρετος αποχαρακτηρισμός οικοπέδων, η κατάχρηση του κοινωνικού συντελεστή δόμησης έχουν διαμορφώσει μία πόλη απάνθρωπη. Οι γονείς των μαθητών μετεξελίχθηκαν σε αυτοκινητιστές που κάθε μέρα μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο, τα ΑμεΑ μοιάζουν με υπεραθλητές, και οι πεζοί έχουν μετατρέψει τους δρόμους σε πεζοδρόμια γιατί αυτά έγιναν χώροι παρκαρίσματος.

Για την αντιμετώπιση των μεγάλων αυτών περιβαλλοντικών και οικιστικών προβλημάτων προτείνουμε:

v  γενναίες δόσεις πρασίνου στις περιοχές που γειτνιάζουν με ρυπογόνες περιοχές, βιομηχανίες, Περιφερειακή και Εθνική οδό, με υψηλή δενδροφύτευση και ηχοπετάσματα.

v  ανάπτυξη του "δυτικού τόξου" στο οποίο θα συμπεριληφθούν τα δύο στρατόπεδα και επέκταση του ως τη θάλασσα. Η Δυτική Θεσσαλονίκη έχει μέτωπο στη θάλασσα που κανείς δεν το διεκδίκησε και πάντα προσπερνάμε.

v  σχεδιασμό για τη σταδιακή απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανιών και μετατροπή της περιοχής σε αναπτυξιακές ζώνες με έμφαση στην καινοτομία και σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της πόλης.

v  τακτικός έλεγχος των υποσταθμών μέτρησης των ρύπων

v  υπηρεσία ελέγχου για τη ρύπανση από καυστήρες κεντρικής θέρμανσης και άλλα μέσα

v  αναθεώρηση της αποκομιδής σκουπιδιών και υποχρέωση των πολιτών για ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση

v  ενεργοποίηση και συμμετοχή των κατοίκων για παρεμβάσεις μικρότερης κλίμακας σε επίπεδο γειτονιάς

v  δημιουργία αλυσίδων δημόσιου χώρου και ενοποίησης των ελεύθερων χώρων μέσα από ένα ευρύ δίκτυο ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων• οι ποδηλατόδρομοι και οι πεζόδρομοι δεν είναι χώροι παρκαρίσματος

v  προστασία του δημόσιου χώρου από αυθαιρεσίες, οριοθέτηση του χώρου για τραπεζοκαθίσματα