δημόσια διαβούλευση

Θα πρέπει να συνδεθείτε ή να εγγραφείτε αν δεν είστε ήδη μέλος για να μπορείτε να δημοσιεύσετε στο φόρουμ.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε αυτήν την κατηγορία μπορείτε να δημοσιεύσετε τις απόψεις σας για τον πολιτισμό

Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου, ο δεύτερος σε πληθυσμό στη βόρεια Ελλάδα, έχει συγκέντρωση στα γεωγραφικά του όρια ανθρώπους που ασχολούνται ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με τον πολιτισμό και τις τέχνες. Δεν είναι τυχαίο ότι εντός των συνόρων του δραστηριοποιούνται δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι, κάποιοι εκ των οποίων λειτουργούν στο πρότυπο των πάλαι ποτέ πνευματικών κέντρων προσφέροντας ένα πλήθος δραστηριοτήτων σε μαθητές και ενήλικες. Κι όμως μέχρι σήμερα αυτή η ενδιαφέρουσα ιδιωτική πρωτοβουλία δεν κλήθηκε να συνδιαμορφώσει την πολιτιστική ατζέντα του τόπου από καμία δημοτική αρχή. Αντίθετα, δημοτικές διοικήσεις είδαν τους συλλόγους ως απειλή, ανταγωνιστικά και φοβικά επιβάλλοντας ακόμη και δημοτικά τέλη για τη χρήση κτιρίων.

Η δική μας πρόταση εκκινεί από την ανάγκη αξιοποίησης όλου αυτού του ανθρώπινου δυναμικού. Σχεδιάζουμε τη συνεργασία και την προβολή των καλλιτεχνών που διαβιούν στον Δήμο, των συλλόγων που προσφέρουν έργο (σε αντίθεση με τους συλλόγους σφραγίδες που εξυπηρετούν παραταξιακά και οικονομικά συμφέροντα). Απλώνουμε τον πολιτισμό σε όλες τις γειτονιές του δήμου.

Πιο συγκεκριμένα:

ü  σχεδιάζουμε την αποκέντρωση του πολιτιστικού αγαθού.

ü  ζωντανεύουμε τις γειτονιές με καλλιτεχνικές δράσεις.

ü  σε κάθε γειτονιά ή μικρό σύμπλεγμα οικοδομικών τετραγώνων, σε πάρκα ή παιδικές χαρές διοργανώνουμε ήπιες πολιτιστικές παρεμβάσεις.

ü  συνεργαζόμαστε με τους συλλόγους και επανασχεδιάζουμε τη πολιτιστική  πολιτική

ü  δίνουμε βήμα στα νεανικά συγκροτήματα, σε συγγραφείς του δήμου και του πολεοδομικού συγκροτήματος, σε εικαστικούς και φωτογράφους.

ü  ο δημοτικός κινηματογράφος περνάει ξανά στα χέρια του δήμου.

ü  σχεδιάζουμε τη λειτουργία οργανωμένου ωδείου, με αντίστοιχες δομές και ποικιλία εκπαίδευσης, με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια στα δίδακτρα.

ü  ενοποιούμε σε ένα φορέα τα καλλιτεχνικά εργαστήρια ζωγραφικής, φωτογραφίας και ιδρύουμε νέα (δημιουργική γραφή για παιδιά και ενήλικες, γλυπτική).

ü  εκδίδουμε καλλιτεχνικό έντυπο ως ελεύθερο βήμα έκφρασης των νέων και των ανήσυχων δημιουργών.

ü  απελευθερώνουμε τους συλλόγους από τα δημοτικά τέλη και τα ενοίκια. Τα ανοιχτά στην κοινωνία σχολεία είναι η ζωή του τόπου, όχι ευκαιρία φορολόγησης